Zoek

Search
Close this search box.
Klanten-Service-(1)

Klantenservice

Tips

Auto wassen
Bij het wassen van de auto met een tuinslang wordt aanzienlijk meer water verbruikt. Kies bij voorkeur voor de emmermethode om water te besparen en het milieu te ontzien. Indien u toch van een tuinslang gebruik maakt, koppel dan zo een toevoer-afsluitend mondstuk erop aan.
Tanden poetsen, handen wassen en scheren
Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, handen wassen en scheren om onnodig waterverlies te voorkomen. Door de kraan dicht te draaien terwijl u de handelingen pleegt, draagt u bij aan waterbesparing en het behoud van onze kostbare waterbronnen.
Douchen & toiletgebruik
Wist u dat u met douchen ca. 8,5 liter water per minuut gebruikt? Een gemiddelde douche duurt 8 minuten. Dat betekent dus al snel 70 liter water per douchebeurt. Douch slim; douch korter. Terwijl u zich inzeept, is het belangrijk om de douche niet onnodig te laten lopen. Sluit de kraan tijdens het inzepen om waterverspilling te verminderen. Zo draagt u bij aan een efficiënter watergebruik en het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen. Het toilet doorspoelen is goed voor meer dan een derde van ons totale waterverbruik. Gebruik de spaarknop/ spoelonderbreker bij het doorspoelen van de WC. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken wordt er minder water geloosd. Tot wel 50% per keer
Vaat afwassen
Bij het afwassen van de vaat in de keuken kunt u water besparen door een teiltje of stop in de gootsteen te gebruiken. Vul de gootsteen met een beetje water en een milieuvriendelijk afwasmiddel om de vaat in te weken. Op deze manier kunt u efficiënter watergebruik realiseren en tegelijkertijd uw servies schoonmaken.
Wassen van groenten en fruit
Het wassen van groenten en fruit is belangrijk voor voedselveiligheid, maar u kunt tijdens dit proces ook water besparen. Vul een kom met water en was de groenten en fruit daarin in plaats van ze onder stromend water te houden. Op deze manier vermindert u onnodig waterverbruik tijdens het bereiden van uw maaltijden. Waswater van groente en fruit is daarnaast ook goed voor kamerplanten.
Kinderen en water
Leer kinderen bewust omgaan met water. Moedig ze aan om korter te douchen, de kraan tijdens het tandenpoetsen dicht te draaien en water niet onnodig te verspillen tijdens het spelen. Leer hen het belang van waterbesparing en milieubewustzijn, zodat ze op jonge leeftijd al een positieve impact op onze kostbare waterbronnen kunnen hebben.
Plantjes natmaken
Geef planten alleen water wanneer ze het nodig hebben. Geef bij voorkeur ’s ochtends water, wanneer de zon niet fel schijnt. Zo verdampt er minder water. Controleer de vochtigheid van de grond voordat u water geeft. Gebruik een gieter in plaats van een slang om gericht water te geven aan de wortels. Plaats ook organisch materiaal zoals houtsnippers of stro rond de planten om vochtverlies door verdamping te verminderen. Zo bespaart u water en helpt u uw planten gezond te houden.
Slim met de was
Gebruik niet meer water dan nodig is bij het kleren wassen. Stem de hoeveelheid water steeds af op de grootte van uw was. Maak ook gebruik van zuinige wasprogramma’s die minder spoelen en dus minder water verbruiken. Laat bij het vullen van water geen emmers of teilen onbeheerd onder openstaande kranen staan. Draai de kraan tijdig dicht.
Lekkages
Lekkages kunnen zich op verschillende plaatsen voordoen, zoals bij de watermeter, de cistern, de kraan, de leidingen of koppelingen, of ergens op het erf bij de ondergrondse leidingen of in een muur. Laat een lekkage aan uw binnen installatie ( de waterleidinginstallatie vanaf de meter tot aan de kranen in uw huis) of terreinleiding gelijk herstellen door een erkende installateur, want op den duur kost het verspilde water meer dan de reparatie zelf. Als u een lekkage constateert bij de watermeter of de dienstleiding, neem dan contact op met de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) Hoe kunt u uw installatie zelf contoleren?: • Als u geen hydrofoor heeft , draai dan alle kranen dicht, behalve die naar de cistern. Contoleer daarna of het radertje van de watermeter doordraait. Als deze stil staat heeft u geen lekkage. • Indien u een hydrofoorinstallatie heeft is deze controle moeilijker. Raadpleeg dan een erkende installateur of de SWM.
Previous slide
Next slide

Veelgestelde vragen

U kunt via Mijn SWM uw rekeningen bekijken

Het minimumbedrag is SRD 25,00.

Indien uw verbruik vermenigvuldigt met het bedrag van de tariefgroep waar u onder valt en vermeerdert met de kosten van meterhuur lager dan SRD 50 is, zult u toch het minimaal gestelde bedrag van SRD 25,00 betalen.

U kunt uw rekeningen per kas, per bank, internet- of mobilebanking, HOP of Uni5pay+ voldoen.

Voor het betalen van uw rekeningen via de bank, ga naar Mijn SWM 

Per juli 2024 wordt op waterrekeningen 5% BTW geheven.

Er wordt  vanaf juli eind juli 2024 voor de overige kosten 5% en 10%  BTW geheven, dus ook op de aanvraagkosten voor dienstleiding of hoofdbuis.

Voor de tariefgroep 20, 30A en 30B is dat SRD 40,-

Voor de overige tariefgroepen is dat SRD 55,- 

U betaalt voor de huur en onderhoud van de meter.  

De nieuwe waterrekening is beschikbaar vanaf 25e en mag betaald worden tot uiterlijk 24e van de daarop volgende maand. 

U kunt als gevolg van een opgestapeld verbruik een hoge rekening ontvangen of als er sprake is van een lekkage bij uw installatie of terreinleiding.  

Een ander woord is geaccumuleerd verbruik. Wanneer er vanwege diverse omstandigheden geen meterstand kan worden opgenomen, zal er steeds een gemiddeld (geschat) verbruik in rekening worden gebracht. Wanneer echter wederom een meterstand is  afgelezen of als de meter is omgewisseld en het daadwerkelijke  verbruik veel meer  blijkt te zijn dan het gemiddeld verbruik, wordt het verschil alsnog in rekening gebracht. 

Helaas niet. Het minimumbedrag is SRD 50.00 U hebt ook de mogelijkheid uw aansluiting tijdelijk te laten afsluiten. 

Op onze website kunt u onder “E-Diensten” uw verhuizing, opzegging of overschrijving doorgeven.  

De benodigdheden die u als bijlage nodig heeft zijn hierbij ook opgenomen.  

Ruim van tevoren of op het moment van verhuizing. 

Is het pand onbewoond, dan wordt de aansluiting afgesloten. Indien er andere bewoners aanwezig zijn, dan moet de aansluiting worden overgeschreven.  

Ja. Er wordt dan een afspraak gemaakt over het moment van daadwerkelijk afsluiten van de watertoevoer. 

Binnen 5 werkdagen vanaf uw aanmelding bij de Klantenservice. 

  1. Lees uw watermeter af. 
  2. Vul online uw opnamedatum en meterstand in.

Tussen de 10de en 15de van de maand. Deze periode ligt dicht tegen de datum van factuurberekening aan.

Indien vanwege diverse redenen onze meteropnemers de opname bij u thuis niet kunnen doen, wordt gevraagd de meterstand zelf door te geven. Hiermee krijgt u een waarheidsgetrouwe rekening en voorkomt u opgestapeld verbruik 

De meeste watermeters hebben een aantal kleine ronddraaiende metertjes en een display met daarachter het kubieke meter-teken M3. U hoeft alleen maar de cijfers op deze display te noteren. De meeste meters hebben hiervoor 5 posities. Noteer alle cijfers in de volgorde links naar rechts.

Voor controledoeleinden. Het kan voorkomen dat ter extra controle meteropnemers wederom het veld in worden gestuurd  

U kunt gerust contact opnemen met de klantenservice. 

U kunt dat doorgeven aan de klantenservice door te bellen naar ons nummer 404667, te whatsappen naar 8893434 of e-mailen naar: klantenservice@swm.sr  

Let wel; in onze aansluitvoorwaarden artikel 7 lid 3 is aangegeven uw watermeter te beveiligen tegen diefstal.

U kunt gegevens zoals bijvoorbeeld uw telefoonnummer, e-mailadres, of betaalmethode aanpassen in Mijn SWM. 

Uw klantnummer staat op alle facturen die u van ons ontvangt.  

U kunt een overlijden gemakkelijk online doorgeven.  

Aansluiting aanvragen

Indien u in een SWM voorzieningsgebied bouwt of komt wonen kunt u een aanvraag voor aansluiting op het waterleidingnet van de SWM doen.

Komt uw vraag niet voor?

Contact ons via de chat of een van de onderstaande mogelijkheden:

Bekijk hier de veelgestelde vragen

Komt uw vraag niet voor contact ons via de chat optie!

Klantenservice locaties

Bezoek een van de klantenservicelocaties bij u in de buurt. Ons personeel is u graag van dienst.

IMG_2849
Hoofdkantoor
Benjaminstraat
latour
Latour
Nieuw Nickerie
moengo
Moengo
Aqua-Dienstencentrum
Aqua dienstencentrum

Suggesties

Heeft u suggesties?

Vul het formulier in!
Met uw suggestie zullen wij onze diensten verbeteren.

Velden met een "*" zijn verplicht